Delio Rossi : Zarate je veliki talenat
Jedna od tema koja je najaktualnija kod navijača i uprave Lazia je Mauro Zarate: Ostaje li ili odlazi iz Lazia. Priča koja je postala jako komplikovana, intrigantna i teška za rješiti.
Kada se prisjetimo početaka Zaratea koji su bili odlični, obećavajući i koji su natjerali navijače Lazia da se zaljube u Zaratea nije se činilo da bi moglo doći do ovakvog preokreta. Svoje najbolje igre Zarate je pružao na startu karijere u Laziu pod palicom bivšeg trenera Delia Rossia koji je dao svoje mišljenje o argentincu:
"Zarate je najmlađi od svih napadača Lazia i ima neke kvalitete koje ostali nemaju: bila bi velika šteta da ga Lazio izgubi. Osim toga velike momčadi poput Lazia u ekipi moraju imati tri ili četiri napadača vrhunskog kvaliteta. Ne smije se zaboraviti veliki broj utakmica i težinu Serie A, Lige Evrope te Kupa Italije. Da bi se ostvarile ambicije potrebna je dobro pokrivena ekipa na svim pozicijama".
Navijači Lazia imaju želju da ponovo uživaju u igrama Zaratea pod vodstvom Rossia:
"Znam sve kvaliteta Zaratea i zbog toga sam ubijeđen da se može vratiti na nivo na kojem je bio u prvoj sezoni. Zašto je sa mnom igrao tako dobro? Davao sam mu određenu slobodu u igri da izrazi svoj talenat i nisam mu tražio da se puno žrtvuje u odbrambenim zadacima. Moram reći da je nakon nekog vremena izuzetnon napredovao, posebno kada smo mi bili u posjedu lopte. Trebalo je vremena da napreduje, ali uspio je u tome".
Zarateov problem je možda njegov karakter. Argentinac nije uspio da rješi neke probleme, te da se nosi sa pritiskom velikog kluba kakav je Lazio:
"Naravno da i on treba da se potrudi da izađe iz nezgodnih situacija. No, i njemu treba pomoći da uradi ono što je potrebno da bi ponovo bio važan dio ekipe. Ali njegov talenat je neupitan, divili smo se njegovim igrama i sigurno ih ne možemo zaboraviti. Treba imati puno povjerenje u njega".
Potencijalni napad Zarate-Klose-Cisse na papiru zvuči strašno, no Rossi misli da će to teško funkcionisati na terenu:
"Izaći na teren sa njima trojicom je zaista teško, svi su klasični napadaći, ali ne treba se odreći te ideje odma na startu. Vidim to više kao opciju u toku utakmice koja zahtjeva veliki rad veznog reda koji ne mogu odraditi svi igrači. Ali sigurno je da bi u fazi posjeda lopte takva postava bila velika prednost za Lazio".
Mnogi izražavaju sumnju u rad Edya Reje te njegov taktičko-tehnički plan, no Rossi kaže da nema mjesta skepticizmu
"Pripremne utakmice se ne računaju nigdje, Reja će pronači odgovarajuću formaciju jer ima odličnu ekipu i siguran sam da može napraviti dobre rezultate iduće sezone".
Sad je u dresu intera nadam se da es uspjesno se nosit sa svime i dokazat svjetu kakv si napadac ..(malo lici na Sancheza ) po faci
ev sta je rekao za Totija u jednoj od njihovi mali svadja

ZARATE:"Totti JE PROŠLOST!"
Mauro Zarate je nastavio svoju prepirku sa kapitanom Rome Frančeskom Totijem izjavivši za argentinski ESPN kako je, prema njegovom mišljenju, princ Rima Toti danas samo zvezda iz prošlosti.
- Toti puno priča, ali zaboravili ste da je on već gotova priča. Prošlo je deset derbija otkako je on postigao poslednji gol. Čini se čudnim to što uvek napada mene. Ja mu ne odgovaram. Ja više volim da radim ono što moram, a to je da igram i postižem golove - rekao je Zarate.
Animozitet između dvojice igrača datira od nedavnog rimskog derbija, kada je Toti izjavio kako Zaratea ne smatra vrhunskim igračem. Argentinac od tada uzvraća Totiju, dovevši u pitanje njegovu reputaciju među neutralnim ljubiteljima fudbala.